Dekomunistizimi dhe propaganda monumentale

E mërkurë, 01 December 2021 19:52
Nga Kastriot Dervishi
 
Karnavalet enveriste që dalin nga e njëjta magazinë më 5 maj, 16 shtator dhe 29 nëntor, nuk janë asgjë dhe nuk kanë ndikimin e propagandës monumentale.
Përgjithësisht, sot propaganda komuniste zhvillohet duke u fshehur pas lavdisë “së luftës”. Për ta mbajtur gjallë këtë, funksionojnë një rrjet shoqatash të maskuara enveriste, të cilat janë kujdestaret dhe mirëmbajtëset e kësaj propagande.
Në shkollat 9-vjeçare dhe ato të mesme, sot zhvillohet propagandë e hapur komuniste. Në çdo shkollë janë ndërtuar stenda me yll të kuq, gjoja në formë biografike për emrin e “heroit” që mban institucione. Por në këtë raste nuk mungojnë fjalët “komunisti patriot”. Çfarë pret të formohet një fëmijë që lexon për “komunizmin patriot”?! Herë pas here, vijnë “veteranë” (lexo ish oficerë sigurimi, hetues, etj), të cilat ndajnë tesera veteranësh me yll të kuq dhe flasin për kohën e kaluar sa e mirë që ishte, që njerëzit ishin në punë, kishte qetësi, etj.
Kësisoj, ligje që do merren me karnavalet e atyre që dalin në minuta të caktuar, nuk do kenë asnjë ndikim nëse nuk prekin propagandën monumentale. Dekomunistizimi është procesi i çmontimit të propagandës monumentale. Nuk është proces penal, u dënua ky apo ai se nuk ka asnjë ndikim. Pastrimi i shkollave dhe rrugëve nga emrat e komunistëve, heqja e pllakateve, heqja e simboleve si ylli i kuq, është fillimi i një procesi, i cili në vitet e mëparshme është bërë, por jo me ritëm të shpejtë dhe të ndërgjegjshëm. Dekomunistizimi kërkon një kundërpropagandë monumentale. Provojeni p.sh. me heqjen e yllit të kuq nga Muzeu Historik Kombëtar dhe do shihni si do ngrihen të gjithë ata që i shërbejnë propaganda monumentale të Partisë së Punës.
Modifikuar më E mërkurë, 01 December 2021 19:53
Login to post comments

Lajmet e fundit

Britania në alarm për shqiptarë, deputetët: Të dërgohen në Ruandë, janë vend në paqe

Politikë

Britania në alarm për shqiptarë, deputetët: Të dërgohen në Ruandë, janë vend në paqe

  Fluksi i madh i emigrantëve shqiptarë që po përpiqen të hyjnë ilegalisht në Britaninë e Madhe, ka detyruar ligjvënësit atje të kërkojnë rikthim të skemës së Ruandës. Plani parashikon që individët...

Qytetarët revoltohen para zyrës së tij, Çuçi largohet nga godina e Ministrisë së Brendshme

Politikë

Qytetarët revoltohen para zyrës së tij, Çuçi largohet nga godina e Ministrisë së Brendshme

  Ministri i Brendshëm, Bledi Çuçi është larguar nga zyra e tij para fillimit të protestës për vdekjen e 7-vjeçares në Himarë, e cila u përplas nga skafi i drejtuar nga...

3 arsyet pse siguracionin “Karton Jeshil” duhet ta merrni nga SIGAL UNIQA

Aktualitet

3 arsyet pse siguracionin “Karton Jeshil” duhet ta merrni nga SIGAL UNIQA

  Gushti parashikohet të jetë muaji më i nxehtë i vitit dhe shumë prej nesh kanë nisur tashmë pushimet verore me zonat bregdetare janë destinacionet e preferuara.Disa zgjedhin Shqipërisë, ndërsa disa...