Të zhdukur” nuk janë personat që nuk u gjenden eshtrat

Diel, 31 October 2021 19:13
Pa marrë parasysh asgjë nga legjislacioni ynë, por duke iu referuar përkthimeve të gabuara që vinin nga jashtë, këto vitet e fundit në fjalorin e përditshëm ka hyrë përdorimi i fjalës “i zhdukur”, për personat që nuk u dihen eshtrat, të cilët kanë humbur jetën gjatë periudhës së komunizmit. E vërteta është se në masën 99.99% këta persona figurojnë të regjistruar të vdekur në gjendjen civile, sepse janë dënuar me vendim gjykate të formës së prerë, janë vrarë në kufi apo në përpjekje me forcat e regjimit, kanë vdekur në hetuesi ose kampe e burgje. Në këtë kuptim, ata nuk janë persona për të cilët nuk dihet në jetojnë apo jo. Vetëm një pjese të tyre nuk u dihet vendvarrimi dhe eshtrat, por jo se janë “të zhdukur” apo se nuk ka paqartësi për fatin e tyre. Termi “i zhdukur” përdoret për çdo person për të cilin ka dyshime se mund të jetojë dhe me kalimin e viteve, duke u zbehur kjo shpresë, konsiderohet i tillë. Të shohim legjislacionin tonë.
Kodi i Procedurës Civile, miratuar me ligjin nr.8116, datë 29.3.1996, i ndryshuar, kapitulli VI “Shpallja e zhdukjes ose e vdekjes së një personi”, nenet 375-381, parashikon se “kërkesa për shpalljen e një personi të zhdukur ose të vdekur”, paraqitet në gjykatë nga çdo person i interesuar, nga noteri dhe prokurori (ku ka pasur vendbanimin e fundit i zhdukuri). Kërkesa duhet të shpjegojë rrethanat e zhdukjes ose vdekjes së personit dhe ata që janë trashëgimtarë të tij. Kërkesa dhe vendimi i gjykatës botohet i shkurtuar në “Fletoren Zyrtare”. Pas kësaj, zyra përkatëse e gjendjes civile bën shënimin përkatës. Këta të “zhdukurit” e pretenduar, sidomos ata të formulës 6 mijë shumëzuar me 2 mijë euro, nuk janë të tillë sepse për ta nuk ka pasur asnjë proces dhe asnjë shpallje apo vendim nuk është botuar në “Fletores Zyrtare”. Rendni pas këstit të radhës tani.
Login to post comments

Lajmet e fundit

Britania në alarm për shqiptarë, deputetët: Të dërgohen në Ruandë, janë vend në paqe

Politikë

Britania në alarm për shqiptarë, deputetët: Të dërgohen në Ruandë, janë vend në paqe

  Fluksi i madh i emigrantëve shqiptarë që po përpiqen të hyjnë ilegalisht në Britaninë e Madhe, ka detyruar ligjvënësit atje të kërkojnë rikthim të skemës së Ruandës. Plani parashikon që individët...

Qytetarët revoltohen para zyrës së tij, Çuçi largohet nga godina e Ministrisë së Brendshme

Politikë

Qytetarët revoltohen para zyrës së tij, Çuçi largohet nga godina e Ministrisë së Brendshme

  Ministri i Brendshëm, Bledi Çuçi është larguar nga zyra e tij para fillimit të protestës për vdekjen e 7-vjeçares në Himarë, e cila u përplas nga skafi i drejtuar nga...

3 arsyet pse siguracionin “Karton Jeshil” duhet ta merrni nga SIGAL UNIQA

Aktualitet

3 arsyet pse siguracionin “Karton Jeshil” duhet ta merrni nga SIGAL UNIQA

  Gushti parashikohet të jetë muaji më i nxehtë i vitit dhe shumë prej nesh kanë nisur tashmë pushimet verore me zonat bregdetare janë destinacionet e preferuara.Disa zgjedhin Shqipërisë, ndërsa disa...